vibrationsträning artros

Vibrationsträning som Verktyg i Kampen mot Artros

Artros, en degenerativ ledsjukdom som präglas av broskförlust och smärta, påverkar en betydande del av befolkningen, särskilt bland äldre och idrottare. Nyligen har vibrationsträning, en träningsmetod som involverar stimulans av muskler genom vibrerande plattformar eller redskap, väckt intresse som en potentiell strategi för att stödja individer med artros. Men vad säger vetenskapen om effektiviteten av denna metod?

Vad är Vibrationsträning?

Vibrationsträning innebär användning av en maskin med en vibrerande plattform där användaren antingen står eller utför olika övningar. Vibrationerna sägs stimulera musklerna att kontrahera och slappna av många gånger per sekund, vilket potentiellt förbättrar muskelstyrka, balans och flexibilitet.

Vibrationsträning och Artros

Artros drabbar framför allt leder genom nedbrytning av brosk, vilket orsakar smärta, stelhet och funktionsnedsättning. Vibrationsträning har diskuterats flitigt som en möjlighet för att minska symptom och förbättra livskvaliteten för dem med artros, genom följande aspekter:

  • Smärtlindring: Vissa studier föreslår att vibrationsträning kan bidra till en viss grad av smärtlindring för dem med ledsmärtor, inklusive de med artros.
  • Muskelstyrka: Ökad muskelstyrka är ofta ett mål för dem med artros för att stödja de drabbade lederna och förbättra stabilitet och funktion.
  • Flexibilitet och Rörelseomfång: Förbättringar i flexibilitet och rörelseomfång är andra potentiella fördelar av vibrationsträning.

Vad Säger Forskningen?

Även om det finns anekdotiska rapporter och viss forskning som tyder på att vibrationsträning kan ha positiva effekter för vissa individer med artros, är den vetenskapliga litteraturen inte entydig. Studier visar varierande resultat, och medan vissa personer rapporterar förbättringar i smärta och rörlighet, tyder andra data på begränsad eller ingen effekt.

Det är värt att notera att vibrationsträning kan vara olämplig för vissa personer och att det alltid är viktigt att rådgöra med en vårdgivare eller en fysioterapeut innan man påbörjar en ny träningsmetod, särskilt om man har en existerande hälsotillstånd som artros.

Forskningsresultat

Nedan har vi evidens på den forskning som gjort på whole body vibration training, dvs vibrationsträning mot atros.

  1. Effect of Whole-Body Vibration Training on Muscle Activation for Individuals with Knee Osteoarthritis
  2. Effects of whole body vibration exercise on neuromuscular function for individuals with knee osteoarthritis: study protocol for a randomized controlled trial
  3. Acute Effects of Whole-Body Vibration on Inflammatory Markers in People with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Pilot Study
  4. Acute Whole-Body Vibration Exercise Promotes Favorable Handgrip Neuromuscular Modifications in Rheumatoid Arthritis: A Cross-Over Randomized Clinical
artros vibrationsplatta

Avslutningsvis

Vibrationsträning erbjuder en intressant och potentiellt lovande metod för att hantera vissa symtom av artros, trots de blandade forskningsresultaten.

Mer omfattande och rigorös forskning krävs för att fullt ut förstå och kvantifiera dess effekter och för att bestämma de mest effektiva protokollen för dess användning inom denna population.

Individer som överväger vibrationsträning bör göra det med försiktighet och söka professionell vägledning för att säkerställa att metoden är säker och lämplig för deras unika behov och omständigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *